Ett succéartat koncept

 

Bildkälla: Klicka här!



Du har just läst ett alldeles unikt recept, vars ingredienser verkar vara som klippta och skurna för succé. Så jag är definitivt inte ensam om att gilla cafébesök. Frågan är vad det är som gör att så många människor kan uppskatta en och samma sak. Hur har västvärlden på så kort tid blivit en enda stor cafékultur?


Det mest uppenbara måste väl ändå vara maten och drycken. Det är just detta som gör varje ställe lite unikt, och det är ofta maten som sätter standarden på varje café. Jag menar, är maten kass går ju ingen dit... Och sedan är det ju logiskt att maten är väldigt viktig på andra sätt; självklart höjer en härligt kladdig kladdkaka med lättvispad fluffig grädde livskvalitén ett snäpp. Och en kopp kaffe kan väl aldrig gå fel?


Något mer som verkar vara en mycket betydelsefull ingrediens i receptet, är den sociala biten. Det är ju inte bara att äta som man vill åt (trots att det är en skitviktig del). Man vill ju även att få trivas ihop med annat folk. Så när cafékulturen slog igenom på riktigt hade man helt plötsligt ännu en anledning att ta sig utanför dörren och träffa lite vänner. Och det ser jag som någonting väldigt positivt!


Dessutom tror jag att den speciella atmosfären man känner av så snart man kommer in på ett café, är något som har stulit alla Svenssons (för att inte glömma alla Brückners, Pouillets, Pekkalas och Langgaards) hjärtan.


Så egentligen är det väl ganska lätt att förstå varför det här konceptet har slått igenom så stort. Och kan man tänka sig, allt du behöver är en vän och lite pengar!

Livsmedelsverket - en stor fet(t) lögn?

Kolhydrater och mättat fett är en viktig del i debatten mellan Livsmedelsverket och LCHF.

Bildkällor (klicka): Bröd och smör

___

 

 

För ett halvår hade jag inget emot Livsmedelsverkets kostråd. LCHF fanns inte i min värld. Vilka idioter tror liksom att det är nyttigt med fet mat som grädde och smör? Nej, de gamla hederliga fettsnåla kostråden med mycket frukt och grönt trodde jag självklart var de bästa. Men tji fick jag…

 

För att göra en lång historia kort, har jag under halvåret som lusläsare inom LCHF-kost, förstått att snacket om sambandet mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar, är bullshit. Det finns inte alls några vetenskapliga bevis för det, oavsett vad Livsmedelsverket slänger ur sig! Tvärtom visar den mest tillförlitliga studien som någonsin gjorts inom området, att det är kolhydraterna som är boven i dramat.

Välfärdssjukdomar som fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar har ökat något enormt de senaste 100 åren, det har ni väl hört va? Bra. Gissa sedan vad som har förändrats i kosten under samma tidsperiod. Rätt! Vi har börjat äta mer kolhydrater och mindre animaliskt fett!

 

Men… Kan man inte lita på en statlig myndighet med stöd i grundlagen?

 

Det enkla svaret är: Nej, Livsmedelsverket bryter mot grundlagen! De samarbetar med företag som vill sälja kolhydratrika eller fettsnåla livsmedel. Skandal, säger jag – eftersom kostråden då inte finns till för vårt eget bästa, utan för att anställda på Livsmedelsverket vill ha mer pengar i egen ficka.

 

Trots sambandet mellan kolhydrater och diverse sjukdomar, trots att välfärdssjukdomarna ökar, trots att flera av de anställda är jäviga... så menar Livsmedelsverket lik förbannat att 60% av energin ska komma ifrån kolhydrater, medan fettintaget ska hållas så lågt som möjligt.

 

Jag äter inte LCHF-kost. Men jag tycker VERKLIGEN vi har anledning att ifrågasätta Livsmedelsverkets gamla kostråd om vi vill ha hälsan i behåll!

____

 

Klicka här för att läsa mer om Livsmedelsverkets dolda samarbete med Wasa.

 

Glad påsk!

Bildkällorna till bilderna nedan: klicka här och här

 

 

För mig har min totala ranson påskmat bara bestått av en enkel påskfrukost och kanske lite färgglada folieklädda chokladägg. Men det här året ska det bli ändring på det, och jag hoppas att kunna inspirera er att vilja göra samma sak! Här kommer tips på några av påskaftons måltider och efterrätter.

1. Ägg och sillmacka till frukost

Vi kan börja från början. Frukosten är det viktigaste målet på dagen. Vad kan då vara bättre och roligare än att starta dagen med att måla och äta ägg? Det är bara att plocka fram färgpennor och köra igång. Testa också att äta en sill- och nubbemacka till, det perfekta receptet hittar du här.

 

Bildkällor: ÄGG, nubbemacka

2. Potatis- och spenatpaj med stekt lax och påskzabaglione

Efter en enkel påskfrukost passar det att äta en härligt mastig lunch. Mitt förslag är denna potatis- och spenatpaj, som serveras till grillad lax. Till efterrätt föreslår jag Leila Lindholms goda påskzabaglione med saffran, ett perfekt efterrättsrecept för påsken!

 

3. Och som något extra gott...
Eftersom påsk är en högtid som gjord för sött, passar det bra att ge förslag på något sött att äta till kaffet, än en bra kvällsmat. Och ärligt talat, hur söta är inte de här cake popsen och kinderägget fyllt med mousse och aprikoskräm? Recept och bildkällor hittar du här och här.

 

Nu hoppas jag har gett er lite inspiration, så att ni verkligen provar något recept nu till påskhelgen!

RSS 2.0